Docutips op zondag

Het is weer zondag, dus stop een pizzaatje in de oven, pak er een biertje bij en nestel je op de bank met deze topdocu’s. Deze week moet je ze zelf nog even downloaden maar ze zijn te goed om over te slaan.

Dat een perfecte jeugd ook niet alles is zien we in de door het IDFA geselecteerde documentaire The Good Life. Een exorbitant rijke familie verliest alles en leeft nu van een klein pensioen in een nog kleiner appartement in Portugal. De dochter – de 56-jarige Anne Mette – wil niet geloven dat de tijd van bedienden, eindeloos langs de branding slenteren en bij het zwembad luieren nu voorgoed voorbij is. Zonder dat ze het zelf doorheeft speelt ze het verwende prinsesje, ooit geadoreerd door haar steenrijke papa. „Werk is nog steeds taboe voor mij”, vertelt ze de regisseur in een pijnlijk intieme scene. Haar moeder krijgt de schuld van de hel waarin ze moeten leven, maar de ironie wil dat ze zich tot elkaar veroordeeld lijken te hebben in hun gezamenlijke hang naar het onmogelijke: terug naar vroeger.

Helvetica is de eerste van een trilogie design documentaires van Gary Hustwit. Het is een onafhankelijke film geworden over typografie, grafisch ontwerp en de wereldwijde visuele cultuur. We zien de proliferatie van één font (die dit jaar zijn 55e verjaardag viert) als onderdeel van een uiteenzetting hoe typografie ons leven beheerst.

Morgen Spurlock die we nog kennen van het zeer spraakmakende Super Size Me gaat in The Greatest Movie Ever Sold probeert een film te maken over branding in films terwijl met branding in films. Snap je het nog? Het resultaat is een onthullende film over hoeveel autonomie makers tegenwoordig in moeten leveren om budget te hosselen bij grote bedrijven en andere sponsors. A beautiful mindfuck.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s